Matupplevelser i Halland

Du som matälskare går ett varierat utbud till mötes. Hallands matkultur är nämligen en välbalanserad kombination av kust och inland. Fisk och skaldjur är en specialitet, framför allt lax i alla dess former.

Att äta ute i Halland är en kulinarisk matresa. Råvarorna hämtas från hav, sjöar, åar, åkrar och skogar. Den mest kända är den läckra grönkålen, den svalkande flädern, den heta pepparroten och som sagt den glänsande laxen. Du hittar även fina köttråvaror på både meny och disk.

Smaka på stolta traditioner varvat med nya spännande smaker – välkommen till matregionen Halland!

Visa som: Lista - Karta   Sortera: Alfabetiskt - Slumpvis

Förfrågan


* Obligatoriska fält


ty:

Konferensförfrågan
* Obligatoriska fält


ty:
Julbord i Halland

Julbord i Halland

Kulinarisk resa genom Halland 2014

Kulinarisk resa genom Halland 2014 - läs eller ladda ner pdf:en
Den populära guiden som tar dig runt bland gårdsbutiker, restauranger, caféer, pensionat, örtagårdar, bagerier och självplock i hela Halland.

Läs eller ladda ner guiden här »

Gilla gärna Kulinarisk Resa genom Halland på Facebook.

Recept på halländsk grönkål

Hur grönkål ska tillagas vid juletid råder det skilda meningar om beroende på vart i Halland du befinner dig. Grönkålens tillagningstraditioner är alltså en mycket lokal företeelse och ett ämne som kan leda till livliga diskussioner.

Överens är man dock om att grönkålen är ett absolut måste på det halländska julbordet!

Här ges alltså en version av rätten. 
 
Halländskt grönkål recept

Ingredienser

ca 1 1/2 kg Harplinge grönkål
1 liter vatten
buljong eller skinkspad
Wapnö grädde alt. gräddfil
3 msk smör
svartpeppar
kryddpeppar
salt
socker alt. farin eller sirap                                       
ättika

Skölj kålbladen noga med vatten. Repa bladen och avlägsna grova stjälkar och nerver. Lägg ned kålen i kokande vätska och koka den i 20-30 minuter och låt den sedan kallna i spadet.

Sila sedan av bladen och krama ur så mycket som möjligt av vätskan som du sedan i lagom portioner kan placera i plastpåsar och frysa in om man inte vill tillaga allt på en gång.

Hacka kålen grovt och bryn den försiktigt i smöret. Späd den sedan med grädde och buljong till lagom konsistens smaksätt efter eget tycke med salt och kryddor. 

Öströö Fårfarm - en av Sveriges skönaste gårdar!

Öströö - En av Sveriges skönaste gårdar
Grattis till Öströö Fårfarm utanför Varberg som vann Hallandsfinalen i "Sveriges skönaste gårdar" på TV4 för sin goda lammprodukt, dess ekonomiska potential samt gårdens miljö- och hållbarhetsarbete.