Hallands kulturhistoriska museum

Hallands kulturhistoriska museum lockar besökare med upplevelser i en unik historisk miljö. Foto: Arne Persson/Hallands kulturhistoriska museum.

Hallands kulturhistoriska museum är Bockstensmannens museum

Hallands kulturhistoriska museum är inrymt i Varbergs fästning och är ett av Hallands största besöksmål. Under 2012-2014 har museet renoverats och man har då tagit bort all inredning som tidigare skymde de medeltida murarna. Museet har fått ny entré från borggården och blivit mer tillgängligt, samtidigt som spåren från århundraden av historia träder fram på innerväggarna.

Hallands kulturhistoriska museum berättar om Hallands kulturhistoria och det mest kända fyndet är Bockstensmannen. Här kan du se det pålade mossliket från 1300-talet med den världsunika medeltidsdräkten och rekonstruktion på hur han troligen såg ut.

En utställning som tar greppet om länets hela kulturhistoria är utställningen - Halland genom tiderna. För första gången har man lånat in halländska föremål från hela Sverige för att ge en samlad bild av kustlandskapet. Utställningen är en tidsresa som börjar strax efter att inlandsisen smält och slutar i vår egen tid. Den rymmer allt från Hjortbergs epitafium, ett magnifikt familjeporträtt från 1700-talet, till dagens bästsäljande varor från varuhuset Gekås.

Även museets guldkorn Bockstensmannen visas nu i ett nytt ljus. Nya undersökningar har gjorts och därför kan museet ge ännu några fler ledtrådar till vem mannen i mossen kan ha varit. För den som är konstintresserad rekommenderas utställningen Konstnärskolonin Varbergsskolan. Här kan du njuta av de vackra nationalromantiska landskapsmålningarna av Rickard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström som målades i slutet av 1800-talet.

Tillfälliga utställningar med konst eller kulturhistoria visas under hela året och man erbjuder även pedagogisk verksamhet riktad till barn och ungdom.

Kontaktuppgifter

Varbergs Fästning
432 44 Varberg

0340-828 30

Butik, mat och café

Museets butik är öppet dagligen och har souvenirer, konsthantverk och litteratur med regional anknytning. På museet finns även Kafé Kulknappen där du kan fika med utsikt över Västerhavet, äta närproducerade läckerheter och bakverk gjorda efter historiska recept.

Inom fästningens murar finns dessutom ett vandrarhem och restaurangen Vin & Skafferi Hus 13.

Mer information

Visningar för bokade grupper av Varbergs fästning och Hallands kulturhistoriska museums utställningar under hela året, dag- och kvällstid. På sommaren visas extra stora utställningar, det finns Historisk verkstad för barn och dramatiserade visningar på fästningen för allmänheten.

Hallands kulturhistoriska museum är öppet året runt och alla dagar med förlängt öppethållande under sommaren. Det finns audioguider på svenska, danska, engelska, franska och tyska, både i museet och till rundvandring på fästningen.

Aktiviteter för barn på fästningen och museet

Fri entré för barn och ungdomar mellan 0-19 år. Museets basutställningar är gjorda för att tilltala många olika åldrar och intressen.

I utställningen Halland genom tiderna länkas dåtid och nutid samman genom bilder och frågeställningar kopplade till föremål i utställningen. Öppna de blåa luckorna och fundera runt likheter och skillnader mellan nu och då. Här finns också ett kök från 1930-talet där man får röra alla föremål och kan leka fritt!

Bockstensmannen fascinerar alla åldrar – vem var han? I utställningen finns ett upptäckarspår där du kan titta och känna på olika material. I Konstnärskolonin Varbergsskolan kan du testa minnet och utmana någon i memory.

Olika visningar som görs på fästningen och museet.

Fästningsvisning
Visningen går ute på vallarna, in i en av fästningens fängelsehålor och långt ner i bastion Grå Munkens mörka kanonrum. Följ med på en resa genom flera århundraden: från medeltidens maktstrider till 1600-talets fästningsbygge och 1800-talets fängelseepok.

Karine, Joen och… vem?
Stallpojken Joen och kockepigan Karine letar och letar. Efter vem? Och vem är det som har trampat i bagarens deg och vält ut tvätterskans rena tvätt på marken? Ett litet äventyr i 1600-talsmiljö för mindre barn och för alla andra som tycker att fästningens mörka bastioner kan vara lite för skrämmande…

Margrethes misstag
Det är sommar år 1623 och köpmanshustrun Margrethe från Varberg har gjort en förfärlig upptäckt. Kan hon ställa saker och ting till rätta eller är det redan för sent? Följ med på en dramatiserad vandring och förflyttas till tiden då den danske kungen Christian IV regerar över Halland. En lustfylld och minnesvärd upplevelse där fästningens historia får liv och besökarna dras in i handlingen.

Fångar
Kungamördare och tjuvar, krigsfångar och lösdrivare – otaliga är de olyckliga fångar som tillbringat delar av sina liv bakom lås och bom på Varbergs slott och fästning genom århundradena. Vilka var de egentligen och hur levde de i de mörka fängelsehålorna eller de trånga cellerna? Möt några av dem och hör berättelserna om deras livsöden i en visning som rör sig genom 500 år och över stora delar av fästningsområdet.

Samt visning av Bockstensmannen

Utställning Anno 1916
Historisk verkstad för hela familjen. I Kungssalen vrids tiden tillbaks till 1916 då museet grundades. Barn i alla åldrar och vuxna kan uppleva och delta i aktiviteter som var vanliga för 100 år sedan. Det visas föremål ur samlingarna från början av 1900-talet på tema ”land och stad”. Här kan man också utmana varandra i en trekamp med ring på pinne, hopprep och plockepinn m.m. För de allra minsta finns även en lekhörna. Klä dig i tidsenliga kläder från dräktgarderoben och ta en bild i fotoateljén, eller sätt dig ner och läs och brodera. I skolhörnan kan du skriva och räkna på svarta tavlan eller i skolbänken. Lek med pappersdockor, prova på trådtjack eller brodera så som man förr gjorde på lakan.

Medeltidsdagar på Varbergs fästning 2-3 juli 2016
Under två dagar sjuder hela fästningsområdet av liv när riddare och musikanter, repslagare och bågskyttar, smeder, krämerskor, gycklare, jungfrur och många, många andra från när och fjärran bjuder in till en myllrande och färgsprakande medeltidsupplevelse.

Barnteater Mamma Mu cyklar 13-17 juli 2016 kl. 17.00
Sommarens barnteater med maskrosteatern. Mamma Mu är en ovanlig ko som gillar att prova nya saker- åka rutschkana, gunga och cykla. Med på äventyr är kompisen kråkan som inte alltid förstår sig på Mamma Mu och hennes idéer.