Äskhults by

Besök Äskhults by utanför Kungsbacka en genuin 1800-tals by med rötter i 1600- och 1700-talen

En unik plats i Sverige

Förflytta dig tvåhundra år bakåt i tiden! Följ den gamla fägatan upp till byn och lämna nutiden bakom dig. De fyra gårdarna från 1700-1800 talet; Göttas, Jönsas, Bengts och Derras är omålade och skimrar vackert silvergråa runt det lilla bytorget. Byn genomförde storskifte 1825 och laga skifte 1864, men gårdarna splittrades ej och ligger kvar på sina ursprungliga platser, vilket är unikt i Sverige. 

Kontaktuppgifter

Äskhultsvägen 70
439 75 Fjärås

+46 (0)300-83 46 05

Mer information

Barnens Äskhult
Äskhults by - den ligger närmare än du tror. Tiden då folk trodde att älvor och vättar gömde sig i dimman. När de små gårdarna stod tätt tillsammans och ett klingande barnskratt kunde färdas en kilometer genom luften utan att stöta på något annat än fågelsång. Sjön blänkte likt en silverspegel i solskenet och bortom de steniga beteshagarna tog skogen vid, grön, vild och fylld av mystik. Upplevelsen väntar i Äskhults by.

Guidad tur

Boka en guidetur i byn! Då lär du mer om bybefolkningens levnadsöden men även om det pågående restaureringsprojektet att återskapa ett landskap kring en ålderdomlig by.

Kulturstigar
Fyra olika kulturstigar finns i det vackra landskapet runt byn.
Självguidande broschyr finns.

Gammaldags kaffestuga
Kaffestugan serverar bröd och kakor baserade på gamla recept ifrån socknen. Du kan också köpa med fika till promenaden längs någon av byns kulturstigar.