Tjolöholms Slott

Nordens främsta arts- och craftsanläggning

Tjolöholms Slott, öppet för allmänheten under hela året, sägs vara en av Sveriges märkligaste byggnader. Det påkostade slottet stod klart 1904 och i enlighet med dåtidens tankeströmningar ritade slottsarkitekten Lars Israel Wahlman inte bara slottet utan även den intilliggande parken. Närmast slottet är trädgården stram och tuktad för att sedan gradvis anpassas till det omgivande landskapet så att slottet ser ut att växa upp ur sin omgivning.

Badlivet på Tjolöholm har långa traditioner. I många generationer har besökare njutit av salta bad nedanför slottet. De stora gräsytorna är perfekta för en solig picknick vid havet. Under riktigt heta sommardagar är det många som svalkar sig under gammelträdens väldiga lövkronor.

Idag finns här en liten sandstrand för de minsta barnen och en handikappanpassad badbrygga.

Kontaktuppgifter

Tjolöholms Slott
439 74 Fjärås

0300-40 46 00

Butik

I Tjolöholms Slottsbutik kan du under sommaren köpa vykort, böcker och souvenirer med anknytning till slottet. Här köper du även årskort och biljetter till utställningar och slottsvisningar.

Mer information

Slottet visas för allmänheten alla helger under hela året samt varje dag under sommarsäsongen. De allmänna visningarna tar med besökarna genom ett flertal av slottets 36 rum. Under en dramatiserad visning får besökarna träffa slottets byggherre Fru Blanche Dickson eller hennes dotter Grevinnan Bonde. Gruppvisningar kan beställas under hela året.

För priser, öppettider och bokning, kontakta företaget.

Med Kulturarvskortet betalar du halva entrén på Tjolöholms Slott och drygt 300 andra svenska kultursevärdheter. Mer information om kortet och besöksmålen hittar du på www.svensktkulturarv.se

Gemytlig servering i Storstugan
Slottsboende i Grindstugan, gemaket i Storstugan samt Allmogebyn

Tjolöholms Slott - för barnen

Det finns mycket för barnen att upptäcka på Tjolöholm! Dramatiserade barnvisningar året om med kammarjungfrun Ottilia som visar runt i slottets salar och vrår. Under sommaren har Klädkammaren i Manegen öppet och i slottsträdgården spelas barnföreställningar varje onsdag. Vid badstranden finns skeppet ”Montrose” för lek och upptäckarglädje. Här finns också en sandstrand för de mindre barnen.